Over mij

“I came from another future to help humanity Change their Future.
Love Iris.”

Mijn naam is Esther-Marieke Dekens en ik help sinds 2004 hoogbegaafde volwassenen bij het begrijpen van wat hoogbegaafdheid is en welke invloed dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, op hun leven heeft. Daardoor weten ze wie zij zijn, komen veel meer in hun kracht te staan, voelen zich minder alleen en kunnen ze gaan doen waar zij goed in zijn. Dit doe ik door middel van hypnosesessies en/of coachingssessies.
Daarnaast help ik degenen die daar open voor staan, met hun spirituele ontwikkeling. Daarin ben ik een spiegel, ik duid en coach.

Wat heb ik tot nu toe gedaan?

Ik ben de oprichter van Mind in Development, Hoogbegaafheid.eu en Changing the Future.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid, opgeleid tot Academic Counselor en Coach en startte in 2004, als eerste in Nederland in alle openheid, een counseling- en coachingspraktijk met als specialisatie hoogbegaafde volwassenen. Hoogbegaafdheid was toen nog een flink taboe, werd vooral ‘binnenshuis’ gehouden of werd met andere benamingen verdoezeld en bedekt. Dat wilde ik heel graag doorbreken want wij kunnen er toch ook niets aan doen dat we zijn, wie we zijn?

Daarbij ben ik voormalig oprichter en -eigenaar van de binnenspeeltuin Jungle Town Wijchen. Ik wilde kinderen uit de stad een speelplek geven waar ze net zo konden spelen als ik vroeger buiten had gedaan. Toen we in 1999 de deuren openden waren we één van de eerste binnenspeeltuinen van Nederland. In één klap waren we een middelgrote recreatieve onderneming met toen ter tijd 25 personeelsleden en 100.000 bezoekers per jaar. Voor mij een roller coaster aan ervaringen met werkweken van 80 tot 100 uur én 2 kleine kinderen. Dat openingsjaar ontdekte ik mijn hoogbegaafdheid doordat iemand mij daarop wees. Daarmee kwam er nog meer op zijn kop te staan. In 2002 kreeg ik mijn eerste spirituele ervaring en op grond daarvan heb ik mijn speeltuin dat jaar verkocht. In april 2020 heeft er een brand gewoed in het pand. Helaas kwam daarmee een einde aan dit hoofdstuk, maar ik ben ontzettend dankbaar voor het feit dat er in 21 jaar tijd meer dan een miljoen kinderen en volwassenen een fijne dag gehad hebben in ‘mijn’ speeltuin.

Na de verkoop van de speeltuin ben ik, samen met enkele ouders die ik kende van de school van mijn kinderen, een slapende afdeling van de oudervereniging Pharos leven gaan inblazen, met groot succes. Toen ik mijn eigen coachingspraktijk begon werd ik gedwongen de vereniging te verlaten uit angst voor belangenverstrengeling.

Ik heb een aantal jaren organisator geweest van de ‘Dag van de Hoogbegaafdheid’ nadat Johan Frentz het stokje daarvan aan mij had overgedragen.

En ik organiseerde samen met Hjalmar Snoep 3x de Activiteitendag voor hoogbegaafde kinderen ‘Durf te dromen…, alles kan!!!’. Een dag waarop steeds ruim 250 hoogbegaafde kinderen hele leuke activiteiten kregen aangeboden door vele vrijwilligers en sponsoren. Mijn bedoeling was om hen te laten weten en voelen dat zij niet alleen zijn.

Ook ben ik initiatiefnemer van de oprichting van de hoogbegaafdenafdeling ‘Opus’ van het Olympus College te Arnhem (2007) in samenwerking met de Roeper School te Detroit, Michigan, een school met toen meer dan 70 jaar ervaring met onderwijs aan hoogbegaafden. Na contact en toestemming van Annemarie Roeper vond ik het Olympus College bereid het avontuur aan te gaan. Ik wilde ontzettend graag kinderen een andere schooltijd laten ervaren dan dat ik zelf heb gehad. Inmiddels zijn er al diploma’s gehaald en is de afdeling Opus verhuisd naar het Lorentz College te Arnhem. Ik ben al lang niet meer aan dit project verbonden maar ben ontzettend blij en dankbaar voor ieder kind wat als gevolg van dit initiatief een betere schooltijd heeft gehad.

Ook ben ik korte tijd lid geweest van het bestuur van het IHBV. Nadat Maud van Thiel stopte bij het IHBV heb ik mijn deelname beëindigd.

Ik ben jarenlang lid geweest van de hoogbegaafden vereniging Mensa. Ik was geen heel actief lid maar heb er enkele lezingen voor mogen houden en er fijne mensen leren kennen.

Gedurende al deze jaren heb ik diverse lezingen en workshops gegeven voor groepen, scholen en verenigingen. En uiteraard tijdens de Dag van de Hoogbegaafdheid.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben 55 jaar, moeder van 2 kinderen van 26 en 24 jaar oud en heb een hele fijne relatie met Jan-Frederik. Ik was 32 jaar toen ik erachter kwam dat ik hoogbegaafd was. Dat zette mijn wereld op zijn kop. Na het ontdekken van mijn hoogbegaafdheid kon ik ineens begrijpen waarom ik de wereld zo anders zag, voor mijn gevoel beter begreep waar het in de wereld om draaide, ik mij vroeger op school helemaal niet op mijn plek voelde, en ik een hang naar het zelfstandig ondernemerschap had. Mijn hele leven moest ik vanuit een ander perspectief gaan bekijken en ook de toekomst zag er ineens totaal anders uit. Maar ook die van mijn kinderen. Omdat mijn dochter, toen 5 jaar oud, op dat moment volledig vastliep op school kon ik niet anders dan mij direct zoveel mogelijk informatie over hoogbegaafdheid eigen maken. In Nederland was er nog niet veel informatie voorhanden, ik haalde het meeste uit het buitenland.

De spirituele ervaring en de daarop volgende verkoop van de speeltuin hadden een enorme impact op mij en ik had enige tijd nodig om tot mijzelf te komen. Doordat ik via de activiteiten die we binnen Pharos organiseerden veel ouders sprak die ontdekten zelf ook hoogbegaafd te zijn, ging ik het gebrek aan kennis en ervaring van de reguliere hulpverlening zien. Een jaar later besloot ik in dat ‘gat’ in de hulpverlening te stappen. Dat er erg weinig hulp voor hoogbegaafden was, dat had ik immers zelf ook ervaren toen ik begin 20 was. Het bleek een allesbepalende stap op mijn levenspad….