Waarom de Flexbranche de hoogbegaafden mist

Gedachtegangen, Blogs en Schrijfsels

Waarom de Flexbranche de hoogbegaafden mist

Mijn hele werkzame leven kom ik al in aanraking met de Flexbranche. Als tiener werkte ik voor uitzendbureaus, als werknemer werk(te) ik voor payrollbedrijven en als ondernemer huurde ik uitzendkrachten in en had werknemers op de payroll staan. Op het moment dat ik dit schrijf werk ik bij een detacheringsbureau als project consultant en zie de branche opnieuw van binnenuit.

Het grote probleem waar ik altijd tegenaan liep wanneer ik mij de afgelopen jaren wilde laten inschrijven bij een uitzendbureau of detacheerder was dat ik niet in de computer paste. De recruiters wisten niet wat zij met mij aanmoesten. De profielen binnen het systeem vereisten goed omschreven kaders, vastomlijnde opleidingen en mijn beeld van de toekomst moest een goed uitgedacht plan omvatten. Daar kon ik helaas niet aan voldoen. Niet zelden kwam ik onverrichter zake weer thuis, ze wilden me niet eens inschrijven. Mijn verscheidenheid aan opleidingen en cursussen was te verwarrend, de rode lijn in mijn werkzaamheden was wel te zien maar niet in een hokje te plaatsen, mijn nieuwsgierigheid om vele branches te verkennen was niet te matchen met de keuzerichtingen die in de computer stonden. Tegenwoordig, doordat de inschrijvingen digitaal gebeuren en niet meer persoonlijk op een kantoor, en doordat het verloop onder recruiters hoog is, wordt de kans nog kleiner dat je als hoogbegaafde een recruiter treft die ‘ziet’ welke kwaliteiten je in huis hebt en die een mogelijkheid vindt om je op een juiste plek te zetten. Want daarvoor moet je met een hoogbegaafde in gesprek, je moet luisteren, filteren, doorzien en vooral geïnteresseerd zijn in deze medemens.

Toen ik 18 was had ik het geluk een filiaalmanager bij Content Uitzendbureau te treffen die mij ‘zag’. Ik heb langere tijd voor haar gewerkt. Telkens wanneer een opdracht eindigde en ik aan het bureau van één van haar recruiters zat die mij vriendelijk bedankte maar niet wist waar ze mij verder moest plaatsen, kwamen wij elkaar tegen en had zij weer een nieuwe uitdaging voor mij. Toeval bestond ook toen al niet. Ik ben haar daar nog altijd dankbaar voor.

Wanneer je als detacheerder of uitzendbureau een CV tegenkomt met een verscheidenheid aan (afgebroken) opleidingen en werkzaamheden in uiteenlopende branches, laat dan alle alarmbellen in je hoofd afgaan. Dit is niet iemand die niet weet wat hij wil maar hoogstwaarschijnlijk heb je hier te maken met een hoogbegaafde die een hele goede werknemer kan zijn maar die uitdaging, afwisseling en autonomie nodig heeft. Grote kans dat je hier te maken hebt met iemand die heel graag in de praktijk leert, die als een spons kennis en ervaring opzuigt maar problemen heeft met het leren uit een boekje. Wanneer ze gezien worden voor wie en wat ze zijn, zijn het hele trouwe, hardwerkende medewerkers. Ze kunnen processen binnen een bedrijf in korte tijd doorzien en kunnen daardoor snel productief worden ingezet. Ze kunnen veel aan, en verzetten daardoor veel werk. Afremmen werkt averechts, verveling is het einde van hun scheppingskracht. Zorg dat ze uitgedaagd worden, nieuwe projecten mogen oppakken maar zorg dat ze een achterban creëren die het project afmaakt wanneer hun hoofd alweer bij het volgende project zit. Neem ze serieus, betrek hen bij je ontwikkelplannen. Ze zijn intuïtief zeer sterk en kunnen niet altijd uitleggen waar ze hun kennis en ‘gevoel’ voor wat klopt vandaan hebben, maar hun innerlijke kompas is doorgaans zeer betrouwbaar.

Toegegeven, het zijn vaak eigenzinnige types die, net als ieder ander, op sociaal vlak nog wel wat te leren hebben. Maar vaak zijn dit van de hoogbegaafde overlevingstechnieken, aangeleerd in hun jeugdjaren, in de hoop om gezien en erkent te worden voor wie ze zijn. Ze zijn zoveel meer dan het stereotype dat de meeste mensen voor ogen staat. Zij willen net als ieder ander gehoord worden. Zij zaaien niet zelden de zaden die in een later stadium voor groot succes zorgen.

Probleem voor hen is dat veel collega’s bang zijn dat zij hun plaats komen innemen en sluiten hen daarom buiten. Manager snappen onvoldoende wat ze in huis hebben en zijn bang dat de hoogbegaafde binnen de kortste keren hun plek zal innemen. Maar de hoogbegaafde is over het algemeen niet uit op de stoel van een ander. Ze zijn op zoek naar hun eigen weg.

Wil jij deze doelgroep niet missen? Neem dan de tijd het gesprek met ze aan te gaan. Gebruik je people-skills. Coach ze of laat ze gecoacht worden. Kijk door de CV’s heen, ontdek de rode lijn die laat zien waar ze werkelijk goed in zijn. Hecht niet teveel waarde aan het papiertje, hun kennis strekt niet zelden veel verder dan een gevraagde opleiding maar hebben ze deze dan op andere wijze opgedaan. Wanneer er veel wisselingen op de CV staan wil dat alleen zeggen dat ze hun plek waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn, nog niet gevonden hebben. Heb je éénmaal hun vertrouwen gewonnen en geef je hen wat ze waard zijn, dan heb je een medewerker te pakken die van nature zeer loyaal is en een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel bezit.

Esther-Marieke, ©2019