Hoogbegaafdheid in het juiste perspectief

Ondernemer of ZZP-er?

Heel veel hoogbegaafden nemen vroeg of laat het besluit om als zelfstandig ondernemer of zzp-er (zelfstandige zonder personeel) te gaan werken. Omdat ze erg gesteld zijn op hun autonomie en omdat ze vaak problemen ondervinden binnen een dienstverband.

Als ondernemer of zzp-er heb je alle ruimte die je nodig hebt om je eigen ding te doen, op de manier die bij jou past. Denk je. Maar dan ben je als zelfstandige begonnen en blijk je tegen dezelfde problemen aan te lopen als waar je tegenaan liep toen je nog werknemer was. Als je als werknemer niet goed kon communiceren met je collega’s dan kom je dat ook weer tegen als het gaat om personeel, klanten of leveranciers. Als je als werknemer niet goed kon duidelijk maken wat je bedoelde dan kom je dat als ondernemer of zzp-er ook tegen. Als je niet geleerd hebt je eigen grenzen te bepalen en vast te houden dan loop je als zelfstandige een nog grotere kans op een burn-out omdat er dan nog meer van je gevraagd wordt. Als je als werknemer allerlei maskers op had omdat je dacht dat je die nodig had om te functioneren dan neem je die mee in je ondernemerschap. En met maskers op ben je niet echt, niet congruent. Mensen voelen dat (meestal onbewust) en reageren daarop. Dat kost je ongetwijfeld klanten.

Als hoogbegaafde ben je super-geschikt om je eigen bedrijf te hebben, je bent creatief, hebt een groot doorzettingsvermogen, zit vaak vol ideeën en als je een richting kiest die je na aan het hart ligt, is de kans op succes heel groot. Mits je heel goed weet hoe je in elkaar zit, waar je valkuilen liggen en waar je sterk in bent. Als je lat niet zo hoog ligt dat hij voor niemand meer te bereiken is. En als je bereid bent rekening te houden met het feit dat niet iedereen de dingen ziet zoals jij ze ziet. Sterker nog, dat jij vaak de enige bent die ze zo ziet en je daar op moet vertrouwen. Vervolgens moeten je werknemers jou genoeg vertrouwen om met je mee te gaan, dat betekent een band opbouwen, elkaar leren begrijpen.

Om een ander goed te kunnen begrijpen moet je eerst jezelf goed begrijpen. Om anderen goed met jou te laten communiceren moet jij eerst goed met hen communiceren. Enzovoort. Goed voorbeeld doet goed volgen. Kortom, zorg eerst dat jij heel goed in je vel steekt, ècht weet wie je bent en waar jij voor staat. Dan is succes bijna onvermijdelijk!

Ik heb in het verleden een middelgrote onderneming opgezet met 25 personeelsleden en zo’n 100.000 bezoekers per jaar. Deze onderneming heb ik na 5 jaar verkocht en hij bestaat nog steeds. Ik ken dus het klappen van de zweep. Sinds 2004 ben ik werkzaam als ZZP-er, ook daar heb ik dus ruime ervaring in. In de afgelopen jaren heb ik vele hoogbegaafde ondernemers gecoacht en ondersteunt, ook al wisten ze daarvoor vaak niet dat ze hoogbegaafd waren. Kun jij ook wel wat hulp gebruiken? Je bent van harte welkom!