Ben je zelf coach of hulpverlener?

Hoogbegaafdheid in het juiste perspectief

Hoogbegaafdheid in jouw praktijk

In Nederland leven minimaal 400.000 hoogbegaafden. Velen daarvan komen vroeg of laat in het hulpverleningscircuit terecht omdat zij in de problemen komen met zichzelf en hun omgeving.

Het merendeel weet namelijk van zichzelf niet dat hij of zij hoogbegaafd is en kampt met een laag zelfbeeld. Ze voelen zich onbegrepen en wisselen regelmatig van baan of zitten ergens vast en weten niet hoe ze daar uit moeten komen. Ze zijn zich dan ook niet bewust van de enorme invloed die hun hoogbegaafdheid heeft op hun leven. Je neemt het 24 uur per dag met je mee en je kunt het nooit ‘uitzetten’. Ze zijn zich niet bewust van hun hoge bewustzijn, van hun hooggevoeligheid of beelddenken.

Niet zelden eindigt dit alles samen in overspannenheid of een burn-out. Velen zitten met loopbaanproblematiek of vereenzamen enigszins. Een ander deel is erg op zoek naar de zin van het leven en loopt rond met heel diepzinnige vragen.

Binnen de hulpverlening is nog (te) weinig bekend over de problemen die deze mensen tegenkomen in het dagelijks leven en het feit dat dit zelden op te lossen is door dezelfde strategieën toe te passen als bij niet-hoogbegaafden. Ben je zelf coach, counselor of hulpverlener en heb je vermoeden van hoogbegaafdheid bij iemand? Dan is het heel belangrijk dat dit stuk verder wordt onderzocht. Het is noodzakelijk dat dit gebeurt door iemand die zelf ook hoogbegaafd is en er veel vanaf weet. Hoogbegaafde cliënten zijn namelijk in staat om zelf op de stoel van de hulpverlener te gaan zitten, je onder tafel te kletsen of vakkundig om hun eigen problematiek heen te praten. Ze maken grote gedachtesprongen en soms ‘rare’ kronkels. Meestal zijn ze heel lief maar ook erg eigenwijs. Ze hebben dus iemand nodig die met hen mee kan denken, op hun niveau, en door alle ballonnetjes heen kan prikken.

Kun je dat niet, dan zijn ze vaak na een aantal sessies ineens verdwenen zonder dat je als hulpverlener weet waarom. Ze zijn zo gewend om niet begrepen te worden dat ze niet meer de moeite nemen om uit te leggen dat ze voelen dat je hen niet kan helpen. Ze hebben het perfect in de gaten dat jij niet met hen mee kunt denken op hun niveau, ook als ze zelf nog niet weten dat het om hoogbegaafdheid draait. Het spijt me maar je kunt ze niet helpen, ook al bedoel je het nog zo goed. Ze hebben echt iemand nodig die op dezelfde wijze denkt. Ze zoeken naar begrip en uitdaging, iemand die aan ze gewaagd is en het aandurft hun eigen ideeën te doorgronden. Zo leggen hoogbegaafden regelmatig een hele weg af op zoek naar een hulpverlener waarmee het klikt.

Heb je dus een vermoeden en ben je zelf niet hoogbegaafd? Dan kun je maar één ding doen: doorverwijzen. Voor een echte expert op het gebied van hoogbegaafdheid is het niet noodzakelijk om een testuitslag van een IQ-test te hebben om hoogbegaafdheid met een grote mate van zekerheid vast te stellen. Een cliënt hoeft zich dus echt niet eerst te laten testen.

Op dit moment is het aantal collega’s dat zich specialiseert in het begeleiden van hoogbegaafden explosief aan het groeien. Aangezien ik niet zelf in hun spreekkamer zit en niet weet wat zij doen, en of ik daar achter kan staan, vind ik het heel moeilijk om mensen aan te bevelen, daar waag ik mij dan ook niet aan.

Ben je wel hoogbegaafd en wil je cliënten gaan begeleiden? Zorg dan dat je heel veel over hoogbegaafdheid te weten komt. Niet alleen over de intelligentiekant, die is echt niet zo belangrijk als altijd gesuggereerd wordt, maar sta vooral open voor de hoogbegaafde als mens. Een mens met een ziel die zich ontwikkelt en hier is om te leren over zichzelf en wat hij of zij hier komt doen op deze planeet.
Pas wanneer daar helderheid in komt, komt ook de rust in het hoofd en het gevoel van oké zijn met je leven.