Hoogbegaafdheid in het juiste perspectief

Hoogbegaafdheid in het juiste perspectief

Hoogbegaafdheid in het juiste perspectief

Hoogbegaafdheid kent vele facetten. Het is veel meer dan goed kunnen leren, tienen halen, prestaties leveren, puzzeltjes snel op kunnen lossen en veel parate kennis hebben. Dat dat beeld in het verleden is ontstaan is niet vreemd maar is niet meer dan een stereotype dat decennia geleden is gevormd aan de hand van de mensen die op dat moment “erkend” werden als hoogbegaafd. Ieder mens is anders en zo is ook iedere hoogbegaafde anders.

Veel hoogbegaafden richten zich in hun zoektocht naar wat hoogbegaafdheid is op de intelligentie. En dat is logisch, gezien de grote ruimte die de intelligentie inneemt in de wetenschappelijke benadering van hoogbegaafdheid.
Dit is echter maar een deel van het verhaal. Ja, je bent intelligent. Maar je bent ook nog heel veel meer, je bent een ziel die hier niet zomaar is en zeker niet voor niets.
Als geen ander zijn wij al heel jong geïnteresseerd in het universum, de aarde, geschiedenis, de mensheid, wetenschap, ontwikkeling, ondernemerschap etc. En vrijwel niemand vraagt zich nou werkelijk af hoe dat komt, of gaat daar diepgaand op in.

Hoogbegaafden leven tegen de bovengrenzen aan van wat hier op deze aardbol mogelijk is qua ontwikkeling. Net als ieder ander moeten hoogbegaafden uitzoeken hoe het werkt op hun niveau, wat er van ze gevraagd wordt, welke ontwikkelingsmogelijkheden ze hier hebben, wie er met ze mee kan denken en wie niet. Daarmee zijn ze niet beter dan een ander, ze zitten alleen in een andere ‘klas’ op deze kostschool die Aarde heet. Respect voor alles en iedereen, rechtvaardigheid en integriteit worden van steeds groter belang hoe hoger je ontwikkelingsniveau is, omdat je meer en meer gaat beseffen dat alles met elkaar verbonden is. Dat het plaatje veel groter is dan wat we hebben geleerd. Dit maakt je anders en dat voelt vaak als een ‘outsider’.

Ik wil jullie graag meenemen naar een veel breder perspectief dan de intelligentie, de ‘aardse’ kijk op dingen. Het is niet voor niks dat de ‘groten der aarde’ vroeg of laat allemaal gingen kijken naar de werking van het universum en stuk voor stuk aangaven dat er meer was tussen hemel en aarde. Het is dus niet zo handig om je daarvan af te keren en niet te willen zien wat er nog meer is, daarmee neem je een deel van het complete plaatje, en daarmee een deel van jezelf, niet mee.

Het is overduidelijk dat er iets is met hoogbegaafden dat ze anders maakt en toch zijn ze geen van allen hetzelfde. Dat vraagt om verdere verdieping. Ik wens je veel leesplezier!